Saturday, 30 July 2011

7 TANDA-TANDA AWEX KORANG CURANG.

Kali ni nak bagi entri yang santai-santai sikit. Penat dah asyik bermain dengan emosi dan memerah otak untuk menyusun kata-kata yang kononnya indah. Kali ni entri lebih direct je. Tak payah pembaca nak fikir sangat.

Aku nak cakap pasal CURANG. Selalu aku baca entri jiwa-jiwa mesti lelaki je yang curang. Memanglah lelaki je yang curang sebab blog yang aku banyak singgah selalunya gegurl punya blog. Mesti la cerita pasal lelaki yang curang. Akupun tak tahu setiap kali blogwalking je mesti singgah blog gegurl. Ops...cukup. Kembali ke tujuan asal. Tanda-tanda awal curang ni berdasarkan pemerhatian aku sendiri di kalangan kawan-kawan yang bercinta dan cerita beberapa kawan-kawan perempuan yang melakukan pengakuan berani. Antaranya :-



1. Selalu sangat silent henpon bila keluar bersama.
Kenapa nak silent henpon? Takut kekasih gelap call kan? Bukannya nak attend meeting y beriya nak silent henpon tu apasal? Patut la time keluar bersama tak pernah dengar henpon dia berbunyi.

2. Si Dia tak bagi kita berkawan dengan kawan sepejabatnya.
Kawan u bukan kawan i jugak ke? Ke u nak cover line takut aktiviti bersama kekasih gelap terbongkar ni? Bagi alasan merapu meraban je. Katanya tak profesional bila libatkan hal peribadi dengan kerja? What? Apa yang tak profesionalnya ni? Berkawan tu sesuatu yang peribadi ke u?...diam...

3. Dah pandai menolak ajakan dengan seribu satu alasan.
Selalunya bila kita ajak keluar, ok je. Sejak berkecimpung dengan dunia kekasih gelap ni dah pandai bagi 1001 alasan. Kita bagi 1001 jalan. Dia bagi 2001 alasan.

"u...tengok wayang ujung minggu ni nak tak?"
"tak leh la u...i ada ada riadah dengan ofismate..."
"takpe la. i tggu u abis riadah."
"tak payah la u. i penat. nak rehat lepas tu."
"kita jumpa weekdays je la." boy nak cuba mujuk
"tak leh la u. i ada banyak paperwork nak siapkan."
"ok..." pasrah la boy nya...

4. Tiba-tiba terlupa nak reply sms.
Sebelum ni dialah kekasih yang paling komited. Ke mana sahaja sering melaporkan. Apa saja sering mengkhabarkan. Tapi entah macam mana, tiba-tiba ada pulak hari dia lupa nak reply. Alasannya tertidur. Boleh terima. Tapi agak-agak la u. Waktu petang lepas asar ni u. Lagipun ni hari minggu ni u. Takkan la u letih sangat kemas rumah sampai boleh tertido waktu-waktu macam ni. Ke u sibuk dating dengan kekasih gelap.

5. Pantang salah sikit. Merajuknya berminggu.
Biasa lah bercinta kadang-kadang ada gaduh manja. Tapi kalau dah merajuk sampai makan hari dan minggu tu dah kira lain macam tu. Dah tak nama manja dah tu. Tegur sikit je melenting. Padahal dah terang lagi bersuluh salah dia. Trick merajuk tu sebenarnya digunakan untuk meluangkan lebih masa dengan kekasih gelap.

bf : "Awak...kenapa ada gambar sorang lelaki posing cantek punya kat awak punya wall?"
gf :"Alaaa...itu colleague saya. Kenapa?"
bf :"Takde la. Awak sendiri tak pernah nak letak gambar saya kat wall awak."
gf :"Dah tu? Awak Cemburu?"
bf :"Takde la awak..."
gf :"Saya makin tak paham awak ni!" pap!! letak tepon, merajuk kononnya.

6. Selalu sangat mengeluarkan kenyataan "awak kalau ada jumpa yang lebih baik pergilah dekat dia".
Korang rasa kalau awex korang ni setia dan sayangkan korang tergamak tak dia nak keluarkan kenyataan berbentuk provokasi melampau macam ni? Kenapa awex ni tak leh fikir bila mana dirinya tidak layak untuk korang, dia usaha untuk menjadi yang terbaik untuk korang daripada mengeluarkan statement yang boleh menyiat-nyiatkan hati macam ni? Ingat bercinta ni macam main pondok-pondok ke? Ke hatinya memang dah tertaut pada cinta lain...

7. Setiap perjumpaan menjadi sesuatu yang hambar dan canggung.
Dah cuba macam-macam cara nak menyerikan hubungan. Tapi setiap perjumpaan pastinya hambar. Jika cuba macam mana sekalipun pasti terpampang kecanggungannya. Jika hati dah bertaut cinta lain memang sukar untuk hidup dalam kepura-puraan. Memang semuanya akan nampak canggung. Sedangkan kita dah memberi yang terbaik tapi tiada guna jika pihak yang satu lagi tiada nafsu untuk menghargai apa yang kita lakukan.




kadang tak perlukan tanda-tanda macam ni. ini untuk orang yang jenis takde firasat tak pun yang buta dek kerna chenta. sampai awexnya curang pun dia leh buat pejam mata lagi. sedarlah wahai penchenta wanita sekalian. tak semua wanita itu mulia hatinya.

ps :  aku nulis ni bukan nak galakkan budaya couple lak. apa yang baik tu ambik la buat teladan. yang baiknya elok bercinta masa semua dah halal. rasa tanggungjawab dan berkat redha dari Allah tu pasti akan menjaga rumahtangga korang.

13 comments:

Sunah Sakura said...

nak kawen...

AISHA INANI said...

HAHAHHAA
aku gelak point no 6.
so funny...


yep, sebenarnya dia yang ada yang lain, nak gerak nmpk jahat.
buat2 ah hint cam tu.


neway single life pon not bad kan?
;)

ECAH~ said...

oowhh..macam tu rupnya pompuan ni..

ape la nak cr kekasih gelap..

kekasih dah terang2 depan mata..

huh

anismelon said...

nasib anis tak gnie cik tam..hahaha..anis setia pd yg satu..no curang curang..tp yg no6 toh anis salu cakap..bukan sbb curang..kalau kite dah try wat yg terbaik tp si bf still tak puas hati..jalan terakhir cm nie jelah..even hanya mulut yg berkata..hati menangis..siyus anis gnie..kalo toh yg terbaik untk dye..

pssttt..panjang lebar lak..leh wat entry..weee..emosi kejap..:p

Elyana Ahmad ツ said...

haha.point yg no 4 tue ade kat sy lah cik tam tp bkn dgn bf je dgn kwn2 pun sama.nei simptom nyanyuk di usia muda kot.hehehe

cik aisha said...

no 5...suka ckp cam2...tp saya bukan curang ye...cuma if dia dah jumpa yg lbh baik b4 kita dan dia ada ikatan yg sah,beter sy undur diri..:)

cik aisha said...

correction:n0 6

anismelon said...

owh cik tam..kemana kamu..daku merindui mu..hahaha..:p

pssstt..dah 144x dah singgah cari cari entry baru..bz berbazar ke cik oi..

zaRain said...

wow! semua betul la tam! setuju ngn

tk bg bekawan : sbbnye takot org lain tawu yg de ada org lain..n takot kena repot..haha


ha.. ni la beza kecurangan lelaki ngn ppuan.. nnti tgk entry taw.. zarain ade nk ckp sal perbezaan ni..

p/s: harap tam byk2 saba.. sy faham ape rasenye..(bkn ckp kosong eh, sbb sy dah penah lalu)

mungkin ada hikmah..

ku-cit said...

bgs entry ni... mcm ada pngalaman ajer....heheehe

ir yien 9897 said...

bab no.2 yien kurang setuju..
alar baru kekasih.. watper nak canang kat semua org.. nnti tak jadi.. malu di kata orang..huhuhu

bujang adi said...

BODOH PUNYA BETINA!!!PATUT LAH BITINA ZAMAN SEKARANG BANYAK YANG TAK KAWIN2!!!JADI AYAM TUA LAH..!SAMPAI KE MATI!!!!BODOH LAW KAUM LELAKI NAK BETINA MACAM NIE!MEMANG DH TERDESAK!!!!!

Anonymous said...

Aku setia stgh mati pn xguna..gdh ckit da jmpa laki lain...2 org lg tu...