Monday, 18 July 2011

KEJAYAAN BUKAN SATU TITIK AKHIR LA MAKCIK…

Aku pernah bercakap dengan seorang makcik ni. Makcik ni bangga dengan anak-anaknya semua dapat masuk U dan dapat kerja yang bagus. Alhamdulillah. Petua makcik ni, makcik ni cakap dia selalu buat solat hajat waktu pertengahan bulan. Akupun tak tahu kenapa kena buat pertengahan bulan. Ada dalil ke ataupun hanya bidaah semata-mata. Bacaan dalam solat pun lain macam je bunyinya. Akupun try la men google. Takde pun nyatakan bacaan solat hajat makcik tu.  Ayat Kursi 10kali pada rakaat pertama dan 10kali Surah al-Ikhlas. Yang ada semua kata sekali je. Makcik ni panjatkan hajat agar semua anaknya berjaya masuk U. Ha!!what makcik???i smell something going wrong there.

Takpe la, sekurang-kurangnya makcik ni berusaha dan berserah pada Allah. Sambil tu, dia berusaha untuk mendidik anaknya menjadi yang terbaik. Makcik ni memang garang wooo dengan anak-anaknya. Anaknya dah nak habis sekolah pun pernah kena rembat dengan makcik ni, sebab hisap rokok punya pasal. Kalau lalu depan rumah makcik kadang selalu dengar makcik ni menjerit-jerit marahkan anaknya. Kesian lak aku dengar, padahal anak-anaknya ni dah besar panjang pun.

Korang tau tak apa side effectnya akibat daripada mak yang garang sangat ni? Anak-nak jadi penakut nak sembang segala benda dengan maknya la. Kalau nak sembang pun benda yang baik-baik je la. Kalau sembang yang nakal sikit kang kompem kena marah. Jadi masalah ini drag pulak kepada anak-anak yang suka menipu. Pada mereka lebih baik menipu dari berterus terang yang membawa sengsara. Macam mana aku tahu? Sebab aku kawan dengan anak-anaknya. Selalu je aku dengar anaknya menipu. Kadang rasa macam aku berpakat menipu sekali pun ada. Apa yang aku tengok kat kawan aku ni dia jadi seorang yang sangat berahsia. Mungkin sebab takut nak bercerita takut ada plak orang yang menyampaikan pada maknya pulak nanti.

Hasilnya, kawan aku ni sedikit rosak akhlaknya…Tahun lepas dengan pakwe lain. Tahun ni dengan pakwe lain. Siap berkepit nyandar-nyandar lagi tangkap gambar. Macam mana boleh lepas dalam facebook aku tak tahu. Setahu aku maknya cukup tak suka couple-couple ni. Aku try nak tepon, dia off henpon. Dah kena bamboo dulu dengan maknya kot. Entah la. Maknya update facebook lagi cepat dari aku kot. Moga kawan aku dan maknya sedar akan silap masing-masing. Serta dicucuri hidayah dan rahmat dari Allah. Sampai situ je la aku boleh mereka cerita.

Moral of the story kejayaan itu bukan satu titik akhir…Ia adalah satu perjalanan. Kejayaan di dunia tiada nilai di depan yang Maha pencipta. 

10 comments:

Niena Pengembara Ilahi said...

betul tu tam, dlm mendidik anak tak perlu guna kekerasan, kelembutan itu perlu.. ngan sesapa pn kalau kita bercakap dgn kekerasan pasti ada yg tak suka, sebaliknya berlemah lembut lah...

sukasuki said...

garang boleh buat kan orang takot. tapi tegas boleh buat orang respek. btol2..kalo dah garang, mmg asyik nk cover line je la..cite yg baik2..nasib la mak sy friendly. cuma x berapa spoting sket la.hehehe

zati embong said...

jat pun rasa cmtu.jat harap dpt jd ibu yg bleh share everythg dgn anak2 jat nnt.

AISHA INANI said...

betol!
kalo parent yang sangat tak spoting end up anak lagik hancus.
kadang2 anak bercerita nak dgr pendapat parent tapi kalo dah kena fire sumpah tak citer sampai mampos.
tapi depaa citer dgn kawan.
dah nama citerd gn kawn, darah sama2 nak naik, so.... habis la jadi dable rosak. muahaha

anismelon said...

btl gak nie..kadang sebab sikap mak ayh ank nie jadi penipu..nak jujur takut kang di slipar jepun kan..weee

ade sedare anis gnie..dye xbg anak2 dye tngk ch hiburan..kalo tv tngk discovery channel ke..yg toh xpe..af ke drama ke..semua dye cakap cerita pemanggil setan..sp yg larat tngk ch toh je..mse ayh dorg g masjid dorg tngk ch len..ayh dorg balik tkr ch..haaaa..pai cam toh sekali..tp ank ank dye mmg menjadi la sume..urhhhh..panjang lebar lak..

pssttt..alah..wat cm blog sendiri je..ngehahah

Niena Pengembara Ilahi said...

xpe..biarla org kata anti couple hehehe

cik aisha said...

aik dia solat hajat semata2 nak suma ank msk U je ke...pelik tu.ptt selit sekali la jd ank soleh dan solehah berjaya kat dunia n akhirat.pasal solat hajat mmg ada banyak jenis kn, ada yg bacaan berulng2, ada yg ringkas (tak pasti tak arif gak-tp rasa mcm pnh baca kt buku) terpulang pd dri nk buat yg mcm mana.mak terlampau tegas sgt pun ank2 blh mkn ati wooo..

cik aisha said...

rekaan...tp in realiti mmg wujud jugak camni...hmpr sama tp xserupa pnya cerita..sib baek mak sy xgarang...:)

Chempaka Sari said...

betul tu makcik...

sbb kadang2 mak yg terlalu mengongkong menyebabkan anak berahsia. Nampak macam pendiam je tapi kat luar.....

putihkan kulit serta merta

zaRain said...

pasal mak bapak garang sgt ni.. hmm.. mmg betul snanye.. kalau terlampau garang pon tk bole terlampau mengongkong pon tk bole.. pd saye la.. care terbaik.. mesra ngn anak2 tapi tegas.. ade kawan sy ni..mak ayah dia sporting tp kawal.. smpaikan dia sendiri tk segan silu nk bgtau "mummy, hari ni nk klua ngn sipolan, jap g dia dtg".. so secara tk lngsung mak ayah dia tawu dgn sape de klua.. ngn sape de bekawan.. tp mak ayah de control secara halus.. pakai elok2 n jgn blk lewat..